Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν περισσότερο από το διπλάσιο της ενέργειας ενός μέσου εμπορικού κτιρίου ίδιου μεγέθους. Η παρακολούθηση στην ενέργεια που καταναλώνεται είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού ενός εστιατορίου. Ένας ενεργειακός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα.

ενέργεια

Στη συνέχεια, η πραγματοποίηση αλλαγών όπως η χρήση και η συντήρηση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, η φροντίδα των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού και η απενεργοποίηση του φωτισμού που δεν χρησιμοποιείτε με την εγκατάσταση διαφορετικών αισθητήρων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το κόστος.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από το Wikihow.com, που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια και κατ’ επέκταση και χρήματα.

Πραγματοποίηση ενεργειακού ελέγχου

Επικοινωνήστε με τους παροχείς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για να τους ζητήσετε έναν ενεργειακό έλεγχο. Διατηρήστε αντίτυπα των λογαριασμών σας και ύστερα επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό ώστε να μελετήσει τις καταναλώσεις σας, τις ζημιές στη μόνωση, τις διαρροές και άλλα θέματα που μπορείτε να διορθώσετε για να βελτιώσετε τη ροή ενέργειας.

Πραγματοποιήστε επισκευές και αλλαγές σύμφωνα με τα σχόλια από τον έλεγχο. Μιλήστε με τον επαγγελματία για μια λίστα συστάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του εστιατορίου σας και προχωρήστε άμεσα στην αποκατάσταση των προβλημάτων.

Μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται από τις συσκευές

Κλείστε τον εξοπλισμό όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για την αποφυγή της σπατάλης ενέργειας είναι ο περιορισμός της συχνότητας χρήσης συσκευών. Ακόμη και αν μια συσκευή είναι απενεργοποιημένη για μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα, εξοικονομείτε πολλή ενέργεια.

Αντικαταστήστε τον παλιό σας εξοπλισμό με νέα μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενώ η αγορά νέου εξοπλισμού μπορεί να είναι ακριβότερη από την επισκευή όσων έχετε ήδη, θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα. Τα ψυγεία, οι φριτέζες, οι φούρνοι κλπ είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να αντικαταστήσετε.

Συντηρήστε και επισκευάστε τον εξοπλισμό σας όταν αρχίζει να παρουσιάζει βλάβες. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα μόλις τα παρατηρήσετε για να αποτρέψετε την επιδείνωσή τους. Ο κατεστραμμένος εξοπλισμός σπαταλάει πολύ περισσότερη ενέργεια. Ακόμη και αν αυτές οι διαρροές δεν φαίνονται σαν κάτι το αξιοσημείωτο, το κόστος συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιείστε περισσότερο τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές που διαθέτετε. Εξασφαλίστε ότι το μενού σας για να παρασκευαστεί χρειάζεται η χρήση περισσότερο του εξοπλισμού κουζίνας που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Καταστήστε τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αποτελεσματικά.

Κλείστε τις πηγές θερμότητας στο εστιατόριο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Θυμηθείτε ότι οι συσκευές μαγειρέματος σας θα αποδώσουν αρκετή θερμότητα μόνοι τους. Διατηρήστε το εστιατόριο σε μια άνετη θερμοκρασία για τους καλεσμένους σας, λαμβάνοντας υπόψη την επιπλέον θερμότητα που προέρχεται από την κουζίνα.

Αναβαθμίστε τους μηχανισμούς ελέγχου θερμοκρασίας στο εστιατόριο. Τα χειριστήρια του θερμοστάτη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και απαιτούν αναπροσαρμογή. Μια καλή λύση είναι να τοποθετήσετε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας. Με προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, μπορείτε να αλλάξετε τη θερμοκρασία ενός δωματίου χωρίς να βρίσκεστε στο εστιατόριο.

Εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων φωτισμού.

Αντικαταστήστε τους παλιούς λαμπτήρες με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Οι λαμπτήρες είναι εύκολο να αγνοηθούν, αλλά τα νεώτερα μοντέλα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα παλαιότερα.

Χρησιμοποιήστε αισθητήρες ημέρας για έναν αυτόματο τρόπο απενεργοποίησης των εξωτερικών λυχνίων. Αυτοί οι αισθητήρες ανιχνεύουν και προσαρμόζονται στην ποσότητα φωτός που υπάρχει. Θα ενεργοποιηθούν τη νύχτα και θα απενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εγκαταστήστε, ακόμη, αισθητήρες κίνησης για να απενεργοποιήσετε τα αχρησιμοποίητα φώτα σε μικρότερα δωμάτια και να τα ενεργοποιήσετε μόνο όταν αυτά χρειάζονται. Τέλος, τοποθετήστε διακόπτες dimmer για καλύτερο έλεγχο του φωτισμού του δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στο φάσμα του φωτισμού και της ατμόσφαιρας, αφού αυτά μπορούν να προσαρμοστούν με περισσότερες επιλογές από το απλό μοντέλο on/off.